Contact: 0753 055 852021 335 1536 • contact@autism-aita.ro
Aici ajutam copiii sa fie din ce in ce mai putin autisti, mai fericiti si mai independenti. AITA se adreseaza copiilor intre 2 si 6 ani.
Abonare newsletter

Zece semne de alarma autism

1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.

Conturile Asociatia AITA

Cont RON:
RO51 BUCU E477 7473 2511 RO01
deschis la Alpha Bank, sucursala Perla

Cont EURO:
RO08 BUCU E477 7473 2511 EU01

Applied Behavior Analysis (ABA)

ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.

Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.

Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.

Ajuta-ne online: preia unul din bannerele AITA pe site-ul sau pe blogul tau!

Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism - AITA

Picture Exchange Communication System (PECS)

PECS (Picture Exchange Communication System) – comunicarea cu ajutorul imaginilor

Este un sistem de comunicare pe baza de imagini dezvoltat de A. Bondy si L. Frost special pentru copiii care nu au dobandit sistemul verbal de comunicare. Un copil care nu vorbeste la varsta de 4, 5 ani are nevoi complexe de comunicare care nu mai pot fi intuite de parinti. Neputand vorbi, copiii au nevoie sa fie ajutati sa comunice iar acest sistem vine in ajutorul comunicarii si limbajului punand la dispozitia copilului imagini care contin lucrurile de care copilulu ar putea avea nevoie: apa, mancare, dulciuri, jucarii, toaleta, “vreau pauza”, “mi-e somn”, “vreau la plimbare”, “ma doare ceva”. Copilul este invatat ce semnifica fiecare imagine si cum sa o foloseasca pentru a primi ceea ce doreste, imaginile devenind astfel “cuvintele” copilului.

Limbajul non-verbal la copilul cu autism

Chiar daca copilul cu autism nu vorbeste el poate invata o multime de lucruri in ceea ce priveste comunicarea si limbajul. Terapia limbajului se refera nu doar la limbajul verbal, ci cuprinde intreaga sfera complexa a comunicarii.

In primul rand trebuie sa se lucreze pentru dezvoltarea limbajului receptiv (intelegerea limbajului), in activitati in care copilul trebuie sa faca anumite lucruri, sa arate, sa dea, sa puna etc.

In acelasi timp este important sa se lucreze pe limbajul gestual, care face parte din componeneta expresiva a limbajului. Gesturile il pot ajuta pe copilul care nu vorbeste sa rezolve multe situatii problematice.

Sunt foarte multe gesturi care ii pot imbunatati copilului comunicarea cu cei din jur si care duc la o scadere apreciabila a frustrarii. 

PECS (Picture Exchange Communication System) este un sistem de comunicare pe baza de imagini dezvoltat de A. Bondy si L. Frost special pentru copiii care nu au dobandit sistemul verbal de comunicare.

Un copil care nu vorbeste la varsta de 4, 5 ani are nevoi complexe de comunicare care nu mai pot fi intuite de parinti. Neputand vorbi, copiii au nevoie sa fie ajutati sa comunice iar acest sistem vine in ajutorul comunicarii si limbajului punand la dispozitia copilului imagini care contin lucrurile de care copilul ar putea avea nevoie: apa, mancare, dulciuri, jucarii, toaleta, “vreau pauza”, “mi-e somn”, “vreau la plimbare”, “ma doare ceva”.

Copilul este invatat ce semnifica fiecare imagine si cum sa o foloseasca pentru a primi ceea ce doreste, imaginile devenind astfel “cuvintele” copilului.

Fazele PECS:

  1. Etapa I. schimbul de imagini – in care copilul invata cum sa faca schimbul si sa “ceara” cu ajutorul unei imagini.
  2. Etapa II. dezvoltarea spontaneitatii – in care se mareste distanta dintre copil si partenerul lui de comunicare.
  3. Etapa III. discriminarea imaginilor
  4. Etapa IV. structura propozitiilor – cand copilul cere folosind o propozitie “Vreau x”.
  5. Etapa V. raspunde la intrebarea “Ce doresti?”
  6. Etapa IV. dezvoltarea limbajului “Eu aud…”Eu vad…”, “Am ceva”, folosirea atributelor, etc.

Dezvoltarea limbajului receptiv, gesturile si PECS-ul se pot lucra simultan cu imitarea verbala si exercitiile de imitare motorie grosiera si fina, educarea respiratiei, mobilitatea aparatului fonoarticulator si dezvoltarea auzului fonematic.

Citeste mai mult despre autism si terapiile disponibile:

Ce este autismul?

Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare.

Caracteristici

Copilul cu autism nu raspunde la nume sau la solicitarile adultului, protesteaza in momentul in care i se cere ceva si se insista pentru primirea unui raspuns, jocul ii este marcat de un caracter stereotip...
Terapia autismului

Terapie autism

Programele care folosesc ABA evalueaza evolutia copilului si comportamentul acestuia pentru a putea dobandi o intelegere clara a relatiei dintre strategiile instructionale utilizate si modificarile de la nivelul comportamentului si modului de invatare al copilului.
Applied Behavior Analysis (ABA)

Applied Behavior Analysis (ABA)

ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.
Picture Exchange Communication System (PECS)

Picture Exchange Communication System (PECS)

Este un sistem de comunicare pe baza de imagini dezvoltat de A. Bondy si L. Frost special pentru copiii care nu au dobandit sistemul verbal de comunicare.
Logopedia (Terapia tulburarilor de limbaj)

Logopedia (Terapia tulburarilor de limbaj)

Daca copilului ii este accesibila comunicarea orala dar intampina dificultati in achizitionarea acesteia, este necesara, alaturi de terapia ABA, si terapia logopedica.

Kinetoterapie

Kinetoterapia sau terapia prin miscare pentru copii cu autism contribuie la imbunatatirea abilitatilor motrice si senzoriale,cat si pentru imbunatatirea controlului comportamental.

Terapia prin miscare pentru copii le ofera capacitatea de intelegere si raspuns a diferitelor activitati ,dar si imbunatatirea interactiunii si stabilirea contactului vizual. Totodata, miscarea pentru copii cu autism ajuta la diminuarea agresivitatii si autoagresivitatii ,a stereotipiilor caracteristice , cat si a comportamentului hiperkinetic.

Artterapie

Artterapia, venind in completarea terapiei oferite de AITA, este o modalitate de interventie placuta, care se adreseaza tuturor ariilor in care copiii prezinta dificultati.

Terapeutii AITA au participat la cursuri de formare in domeniul artterapiei si cauta mereu idei noi si creative pentru activitatile desfasurate cu copiii de la Centrul AITA. Activitatile artterapeutice au si un scop educativ, ele avand o anumita tematica din care copiii au ocazia sa invete.

Socializare

In tulburarea de spectru autist (TSA), principalele arii afectate sunt: comunicarea si limbajul, socializarea si comportamentul. In acest context, este necesar ca o interventie eficienta sa se adreseze fiecareia dintre aceste arii.

La AITA, copiii care sunt inclusi in programe intensive de terapie beneficiaza in fiecare zi de grupuri de socializare. Grupurile sunt constituite din 3 sau 4 copii, cu prezenta a 2 terapeuti. Scopul este pregatirea pentru integrarea in gradinite.

2 aprilie, Ziua Internationala de Constientizare a Autismului

Stiati ca 2 aprilie este Ziua Internationala de Constientizare a Autismului?

Cu aceasta ocazie, AITA demareaza o campanie de informare si constientizare, care ofera informatii despre autism si combate miturile si prejudecatile.

Știri și noutăți de la AITA

Supervizare in psihopedagogia speciala
2017-02-28
ASOCIATIA PENTRU INTERVENTIE TERAPEUTICA IN AUTISM (AITA) organizeaza vineri, ...
Curs de ABA pentru specialisti, la AITA
2017-02-22
Asociatia pentru Intervente Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul: Teh...
Un nou Centru al Asociatiei AITA si-a deschis portile pentru copiii cu autism
2017-02-22
Autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, e...
Curs gratuit despre autism pentru educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George
2016-05-11
Educatorii de la gradinitele Ciupercuta si King George au beneficiat de un curs...
Cursuri gratuite pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-06
Incepand cu luna aprilie Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AI...
Centrul National de Consultanta pentru parintii copiilor cu autism
2015-04-02
Incepand din luna aprilie 2015, Asociatia AITA vine in sprijinul parintilor cop...

Citește aici toate știrile AITA »

Vezi aici toate evenimentele AITA »

Cum gestionez comportamentele nedorite – Online Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) organizeaza cursul ONLINE Cum gestionez comportamentele nedorite ale copiilor cu autism Curs...
Curs gratuit pentru parinti – ONline ONLINE Curs gratuit pentru parintii copiilor cu cerinte educationale speciale! Psih. Daniela Gavankar va invita la un curs online, miercuri dimineata,...
Greseli frecvente in abordarea limbajului – ONLINE Asociatia pentru Interventie Terapeutica in Autism (AITA) va propune un curs ONLINE Greseli frecvente in abordarea limbajului la copilul cu autism Cur...
Dacris - articole de birou si papetarie Royal Computers Paradis Media RCI Leasing
Light Smart
Tara lui Andrei IMD Print Promotion - productie publicitara Imprimeria Arta Grafica  Augsburg
  Bobson Inovative Fan Courier MMK Print Raiffeisen Comunitati Romatsa Bebeart.ro CONPET
HeadPrint

Ideeastil - producator de jaluzele verticale

Politica de confidentialitate si cookies

Copyright © 2012 autism-aita.ro
Tema grafica realizata de grafica, marketing online, audit, SEO, campanii Bucuresti | Site realizat de web design Bucuresti