1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.
Cont RON:
RO51 BUCU E477 7473 2511 RO01
deschis la Alpha Bank, sucursala Perla
Cont EURO:
RO08 BUCU E477 7473 2511 EU01
ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.
Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.
Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.
Andrei merge la scoala!
Autismul inregistreaza o crestere alarmanta in toate mediile, in toata lumea, estimandu-se ca in anul 2014 exista 1 copil cu tulburare de spectru autist la 68 de copii. Autismul apare mai des la baieti decat la fete (proportia fiind de 4 la 1).
Ce este autismul?
Autismul este o tulburare de dezvoltare considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei. Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autismului/autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare. Aceste tulburari prezinta o larga varietate de manifestari, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalitati de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Cauzele specifice sunt inca necunoscute.
Persoana care prezinta tulburari pervazive de dezvoltare demonstreaza dificultati in mai multe arii de dezvoltare si nu doar in anumite segmente specifice, iar efectele produse de dificultatile dintr-o anumita arie au efecte negative asupra dezvoltarii altor zone, rezultatul fiind un grup complex de caracteristici si trasaturi.
In fiecare an un numar de 20 – 23 de copii fac terapie la AITA si in fiecare toamna sau primavara ne despartim de copiii care pleaca la gradinita sau la scoala, cu insotitor (shadow) sau fara. Literatura de specialitate semnaleaza ca un procent de 47% dintre copiii care sunt introdusi intr-un sistem de terapie profesionist si eficient, recupereaza dificultatile cu care se confrunta si ajung sa fie independenti. Suntem fericiti sa afirmam ca acest procent este valabil si in AITA, de unde in fiecare an copiii “recuperati” pleaca la gradinita si la scoala, si in viata.
Ceilalti 53% dintre copii inregistreaza progrese semnificative, mai mari sau mai mici, in functie de gravitatea diagnosticului,intensitatea autostimularilor, numarul de ore lucrate la Centru si acasa si varsta la care au intrat in program. Acesti copii pot invata sa isi comunice nevoile, invata deprinderi de autoservire si invata anumite cunostinte.
AITA reuneste specialisti care au urmat o pregatire teoretica si practica in analiza comportamentala aplicata (ABA), verbal behavior (VB), terapia tulburarilor de limbaj (logopedie) si sistemul de comunicare cu ajutorul imaginilor PECS. AITA propune un concept de comunicare intre specialisti pentru a crea cel mai bun program pentru copii. Acestia mentin o comunicare continua, participa la sedinte periodice, isi ofera sprijin reciproc si se formeaza si informeaza continuu cu scopul de a mentine ridicate standardele AITA. Procesul de recrutare a echipei de terapie este unul complex, fiecare terapeut trecand printr-un proces de pregatire teoretica si practica sub supervizarea consultantilor Centrului si printr-o perioada de voluntariat.
Andrei este unul dintre copiii care au facut terapie incepand de la varsta de 3 ani cu Dana (Martinescu) Gavankar fondatoarea AITA si coordonatoare a programelor de terapie ABA. Despre Andrei mama lui spune:
“La varsta de 1 an si jumatate am inceput sa observam ca pierdea cunostinte deja acumulate (nu mai zicea mama, tata, papa, pa pa!); avea accese de tipete si se dadea cu capul de obiecte. Dadea din cap si plangea foarte mult.
In urma discutiei cu pediatra copilului, am fost la un Dr. specialist Dr. Iuliana Dobrescu care a observant copilul in timpul unei intalniri si a pus disgnosticul de TSA, ODD si ADHD. Ulterior am inceput terapia alaturi de coordonatorul, psiholog Daniela Gavankar (Martinescu).
Terapia s-a desfasurat acasa, cate 3 ore pe zi, timp de 3 ani si toata familia a sprijinit integrarea copilului. Cea mai mare provocare a terapiei a fost controlarea furiei copilului si a problemelor de comportament pentru ca dezvoltarea cognitiva a fost rapida iar progresul s-a vazut din prima luna de terapie. Andrei a inceput sa vorbeasca foarte curand de la inceperea terapiei, si nu a avut dificultati in a invata notiuni abstracte si complicate. Coordonatorul programului sau a fost Daniela (Martinescu) Gavankar, iar terapeutii din echipa lui au fost numerosi pe parcursul celor 3 ani de terapie in fiecare zi (Anca, Oana, Luminita, Simona, Corina). Cea mai longeviva terapeuta si cea mai indragita de Andrei este Anca Mihaela Pasalau, cu care lucreaza si in prezent 2 ore x 3 zile/saptamana.
In prezent Andrei are 7 ani si 5 luni, este in clasa a 2-a la Scoala Gimnaziala 310 “Regele Mihai I”, unde are profesor itinerant care vine 1 ora pe saptamana. Face fata cu usurinta cerintelor scolare si se descurca excelent la teme, insa se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste relatiile cu copiii si cu invatatoarea de la clasa. Inca nu s-a adaptat complet rigorilor scolare, regulile clasei sunt greu de respectat pentru el (stat in banca in timpul orelor, sa nu vorbeasca neintrebat, sa nu cante sau sa vorbeasca in timpul orelor, etc)
Andrei este un copil foarte inteligent, cu un IQ mult peste media varstei lui, cu o extraordinara capacitate de memorare a informatiilor si a detaliilor. Este un copil caruia ii plac lucruri si jocuri de copii adecvate varstei lui dar care acumuleaza foarte repede frustari si nu isi poate reprima iesiri furioase uneori violente, atat verbale cat si fizice. Ii place foarte mult sa citeasca, uneori obsesiv acealeasi texte dar cu multa rabdare poate fi convins sa incerce si lucruri noi.
Nu ar fi fost copilul de azi si nu vreau sa ma gandesc la cum ar fi fost daca Andrei nu ar fi inceput terapia la timp.
Am invatat multe alaturi de Andrei si am invatat multe datorita lui Andrei. Nimeni nu e pregatit pentru asa ceva. Parintii trebuie sa aiba prezenta de spirit si sa inceapa terapia cat mai curand, in acelasi timp sa nu aiba asteptari prea mari pentru ca toti copiii sunt diferiti si evolueaza diferit. Oricum cand se observa semne ale unei dezvoltari atipice - cel mai bun moment de a actiona este ieri.”
Citește aici toate știrile AITA »
Vezi aici toate evenimentele AITA »
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Politica de confidentialitate si cookies
Politica de retur