1. Copilul nu raspunde cand il strigi pe nume.
2. Nu-ti arata cu degetul ce vrea, ce a vazut, ce l-a surprins.
3. Nu arata obiectele uzuale.
ABA implica structurarea unei abilitati pentru a putea fi invatata in pasi mici si recompensarea copilului pentru fiecare pas pe care l-a parcurs corect.
Raspunsurile simple sunt in mod tipic predate la inceput si apoi extinse la nivelul comportamentelor mai complexe, adecvate varstei.
Elevii sunt initial ajutati sa dea raspunsurile corecte, micsorand in acelasi timp sansele de a raspunde gresit.
Atunci cand banuiti ca este ceva in neregula in dezvoltarea copilului dvs., este recomandat sa mergeti imediat sa vorbiti cu un specialist despre acest lucru. S-ar putea sa nu fie sau o tulburare ori o afectiune, dar in cazul in care este, cu cat mai repede o descoperiti, cu atat mai bine. Interventia precoce are cele mai bune rezultate, iar timpul este dusmanul cel mai aprig al copiilor cu autism.
Primul pas este vizita la medicul de familie, apoi la medicul psihiatru care va face recomadarile ulterioare.
Imediat dupa aflarea diagnosticului, pentru a reusi sa ajutati cat mai eficient copilul este recomandat sa cititi despre aceasta tulburare. Este foarte important sa intelegeti tulburarile ce se petrec in sfera socializarii, a comunicarii si limbajului, autoservirii, somnului si alimentatiei, jocului, in sfera cognitiva, motrica etc.
Este foarte important pentru copil ca dvs. sa intelegeti cu ce se confrunta el si faptul ca are nevoie de ajutor pentru a depasi aceste dificultati, sa intelegeti faptul ca problemele nu vor disparea de la sine si ca acum este momentul cel mai potrivit sa incepeti un program de terapie.
Este deosebit de util sa aveti filmulete cu copilul din momentele in care desfasurati activitati comune cum ar fi: spalatul, masa, jocul, comunicarea si limbajul. Inregistrati-va copilul cand are comportamente pozitive dar si cand are comportamente de protest ori alt tip de comportament nedorit – acestea va vor ajuta apoi la evaluarea progresului copilului.
Discutiile si intalnirile cu alte familii aflate in aceeasi situatie sunt extrem de importante. Foarte usor o famile se poate izola si se poate epuiza cautand solutii pentru situatia in care se afla. Internetul este o sursa foarte importanta de informatii despre familii care au trecut de faza de inceput si va pot ajuta sa intelegeti mai bine aceasta situatie, sa gasiti materiale, terapeuti, suportul de care aveti nevoie pentru a va descurca cu noua situatie in care va aflati.
Gasirea terapeutilor si a coordonatorului pentru terapia copilului dvs (atunci cand copilul lucreaza la domiciliu) este urmatorul pas, care nu va fi deloc usor. Un coordonator din strainatate poate fi contactat pe site-urile institutelor Lovaas din Europa si din SUA. Cautati institutele Lovaas sau BCAB din tara care va intereseaza. Site-urile www.lovaas.com sau www.bacb.com pot fi puncte din care sa porniti cautarea.
Materialele de care are nevoie un copil care incepe ABA sunt oarecum diferite de jucariile „clasice” intalnite in camera copilului inainte de terapie. Copilul si terapeutul au nevoie de o masuta adecvata varstei copilului, si de 2 scaune aprox. la fel ca design si potrivite varstei copilului astfel incat el sa stea cu picioarele drepte sub masa, si sa atinga podeaua cu talpile. Copilul are nevoie de incastre din lemn, puzzle cu numar mic de piese (2, 4, 6, 9 etc ) dar la dimensiune mare. Va avea nevoie de imagini ale obiectelor uzuale, persoanelor din jur, actiunilor si emotiilor, pentru a intelege diferite notiuni si rationamente: cauzalitate, asocieri, potrivire, antonime, etc . Are nevoie de animale din material plastic, bile pentru insirat, inele de pus pe stativ, marionete, confetti si fluiere pentru suflat, instrumente muzicale, plastilina pentru modelat, sortere pentru a potrivi cuburi in orificiile potrivite etc. Pentru imitare cu obiecte, jocuri si potrivire, la inceput este nevoie sa aveti cate doua obiecte identice: cani, masinute, papusi, perii, telefoane, avioane, dinozauri etc.
Daca alegeti ca terapia sa se desfasoare intr-un Centru specializat, procurarea materialelor si gasirea terapeutilor vor intra in responsabilitatea Centrului.
Orice plan terapeutic se face in urma unei evaluri pe care o va conduce coordonatorul programului copilului, care va stabili obiectivele care vor trebui atinse de catre copil si familia sa in ajutorul copilului.
Familia si copilul vor trece printr-o schimbari care vor ajuta copilul sa se dezvolte, si fiecare dintre cei doi va avea nevoie de consiliere si recomandari. Participarea parintilor la sedintele de consiliere, si la grupurile de suport pot oferi perspective noi, putere de intelegere si echilibru in familia in care se pune diagnosticul de autism.
Toate aceste recomadari se fac pentru a ajuta copilul si familia sa faca fata cat mai bine situatie in care se afla, pentru ca intarzierile provocate de tulburarea de dezvoltare sa fie reduse, si pentru a reda echilibrul familiei.
Cand terapia incepe devreme, inaintea varstei de 3 ani, iar copilul are sustinerea familiei si a terapeutilor – recuperarea se poate realiza intr-un procent foarte mare, chair daca diagnosticul este acela de autism.
Citește aici toate știrile AITA »
Vezi aici toate evenimentele AITA »
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Politica de confidentialitate si cookies
Politica de retur